Gå til indhold
Alle klimamodeller spår om mere og kraftigere nedbør i de kommende år på grund af klimaforandringer. Det kan vise sig at få store konsekvenser for husejere med for smalle tagrender.
Alle klimamodeller spår om mere og kraftigere nedbør i de kommende år på grund af klimaforandringer. Det kan vise sig at få store konsekvenser for husejere med for smalle tagrender.

Pressemeddelelse -

Monsterregn kan skylle dig væk i regninger

De seneste måneder har budt på skybrud flere steder i landet, og efteråret vil formentlig byde på meget mere regn. I hvert fald spår alle klimamodeller om mere og kraftigere nedbør i de kommende år på grund af klimaforandringer. Det kan vise sig at få store konsekvenser for husejere med for smalle tagrender.

”Mange husejere har tagrender, der ikke er dimensionerede til de nedbørsmængder, vi ser i dag. Når vandet i en tagrende løber over og kommer i kontakt med træværk og husmure, kan der opstå fugtskader og skimmelsvamp, som er dyrt at udbedre,” siger salgschef fra tagrendeproducenten Lindab A/S, René Jensen.

Taget på et almindeligt hus skal modstå omkring 100 tons nedbør i form af regn og sne i løbet af et år. Så tagrender er allerede nu på lidt af en opgave med at lede nedbøren effektivt væk. Med flere tilfælde af monsterregn og stigende mængder nedbør i fremtiden bliver den opgave ikke mindre.

”Vi anbefaler, at husejere minimum har tagrender med en bredde på 125 millimeter. Hvis man vil sikre sig ekstra imod fremtidens store vandmængder er tagrender på 150 millimeter en mulighed. De kan aflede omkring 60 procent mere vand end tagrender på 125 millimeter, og vi opfordrer til, at tagrenderne er af lakeret stål, da det kræver mindre vedligehold,” fortæller René Jensen.

Det er også en mulighed at ændre selve nedløbsrøret fra normalen på 75 millimeter til 87 millimeter.

Våde fremtidsudsigter

Fra seniorklimatolog fra DMI, John Cappelen, er meldingen, at tagrenderne får travlt i fremtiden.

”Nedbøren forventes at stige i de kommende år, og der forventes også at komme kraftigere regnskyl. Den 15. juni i år målte vi på tre timer over 115 millimeter nedbør i Horsens, og der blev registreret 117,8 millimeter i løbet af 24 timer. Det er den tredje højeste nedbør målt på et døgn, siden man begyndte at måle nedbør i 1874,” siger John Cappelen.

Ifølge tal fra DMI er dansk nedbør i de sidste 140 år samlet steget med cirka 100 millimeter, og John Cappelen tilføjer, at der siden årtusindeskiftet er kommet flere skybrud end tidligere.

Flere brede tagrender

I takt med de stigende mængder nedbør har en række forsikringsselskaber indført skærpede krav til klimasikring af boligen samt vedligeholdelse af tagrender og afløb, hvis skaderne skal dækkes. Nogle boligejere bliver dog først opmærksomme på problemet, når skaden er sket, og det er for sent.

”Det kan blive dyrt ikke at fremtidssikre sig mod monsterregn, men vi kan dog se på salget af bredere tagrender, at en del danskere i stigende grad er begyndt at sikre sig, fortæller René Jensen.

www.nyetagrender.dk/ kan du finde inspiration og information om forskellige tagrendeløsninger og finde ud af hvilken løsning, der passer bedst til din bolig.

Fakta om Lindab A/S:

  • Lindab er en international koncern, som udvikler, fremstiller og distribuerer produkter og systemløsninger til byggebranchen.
  • Lindab er markedsleder i Danmark inden for ventilationskomponenter.
  • Lindab koncernen er børsnoteret med hovedsæde i Sverige.
  • Lindab beskæftiger ca. 5.100 medarbejdere i 32 lande og omsatte i 2015 for 5,9 mia. kroner (SEK 7,589 mia.).

Yderligere oplysninger
René Jensen, salgschef hos Lindab, tlf.: 51 80 04 35, rene.jensen@lindab.com
John Cappelen, seniorklimatolog hos DMI, tlf.: 39 15 75 85, jc@dmi.dk

Related links

Emner


Produkterne er kendetegnende ved deres høje kvalitet, enkle at montere, energieffektive, miljøvenlige samt at de leveres med et højt niveau af service. Alt dette øger kundeværdien.

Koncernen havde en nettoomsætning på SEK 7.589 mio i 2015 og er etableret i 32 lande med ca. 5.100 ansatte. Hovedmarkedet er erhvervsbyggeri som tegner sig for 80% af omsætningen, mens privatkunder tegner sig for 20% af omsætningen. I løbet af 2015 udgjorde det nordiske marked 44%, CEE/CIS 19% (Central- og Østeuropa samt andre tidligere sovjetrepublikker), Vesteuropa 33% og andre markeder udgjorde 4% af det samlede salg.

Aktien er børsnoteret på Nasdaq OMX Nordic Exchange, Stockholm samt Mid Cap (ticker LIAB).

Produkter og løsninger

Ventilation
Kanalsystemer med tilbehør og løsninger til ventilation, opvarmning og køling til styring af indeklima.

Byggekomponenter
Produkter og systemer af tyndpladestål. Tagrender, tag- og vægbeklædning, garageporte og stålprofiler til væg-, tag- og bjælkekonstruktioner.

Byggesystemer

Præfabrikerede systemer af stål. Komplette byggeløsninger som omfatter ydervægge med hovedstruktur, vægge, tage og tilbehør.

Kontakt

René Jensen

René Jensen

Salgsdirektør, Lindab A/S Profil +45 73 99 73 61

Relateret materiale

Lindab er en international koncern som udvikler, fremstiller, markedsfører og distribuerer produkter og systemløsninger, til forenkling af byggeri og forbedring af indeklima.

Lindab er leverandør til byggebranchen. Produkterne er kendetegnende ved deres høje kvalitet, enkle at montere, energieffektive, miljøvenlige samt at de leveres med et højt niveau af service. Vi producerer ventilationskanalsystemer, tilbehør og løsninger til ventilation og styring af indeklima, tagrender, tag- og vægbeklædning, garage- og industriporte samt stålprofiler til væg-, tag- og bjælkekonstruktioner. Alle produkter er lavet af tyndpladestål. Lindab er en international koncern etableret i 20 lande med ca. 5.000 ansatte. I Danmark er der 525 medarbejdere. Koncernen havde i 2022 en nettoomsætning på SEK 12,366 mio.