Gå til indhold
Invester i fremtiden - gå op i størrelse
Invester i fremtiden - gå op i størrelse

Nyhed -

Tagrender, der beskytter bygninger mod den næste ekstremregn

I de kommende år kommer vi højst sandsynligt til at opleve mere ekstremvejr, der både resulterer i meget varme dage, men også giver os perioder med store regnmængder. Lindabs tagrender afleder effektivt regnvandet fra bygninger – også ved ekstremregn.

Tidligere på året meddelte Danmarks Meteorologiske Institut, at februar måned med 109 millimeter nedbør var den vådeste februar måned i de snart 150 år, vi har målt nedbørsmængder i Danmark. Selv om en enkelt måneds nedbør kan være et statistisk udsving, udtalte DR’s meteorolog, Mikael Jarnvig, til dr.dk, at der er kommet mere nedbør de seneste årtier: ”Når man kigger på de seneste 30 år og sammenligner med de forudgående 30 år, så ser man, at nedbøren i Danmark stiger og stiger (…) Klimaforandringer er i fuld gang i Danmark.”

Tænk grønt – både på kort og langt sigt

Med andre ord kan vi med stor sandsynlighed forvente, at vi i de kommende år får flere perioder med store nedbørsmængder, hvilket får indflydelse på måden, vi bygger på. Og selvom der er mange, der argumenterer for at Corona-krisen bør gribes som en anledning til i endnu højere grad at tænke grønne løsninger, når vi genstarter samfundet, så ser vi ikke de forhåbentligt positive klimagevinster lige med det samme. Derfor er det vigtigt, at vi både tænker langsigtet i udviklingen af byggeriets klimaløsninger, men også griber de lavthængende frugter. En af disse er at udvikle bæredygtige produkter, der gør det nemt at sikre boliger og bygninger så godt som muligt mod klimapåvirkningerne.

Gå op i størrelse og modstå det næste regnskyl

En stor del af landets eksisterende bygninger er udstyret med for små tagrender, da de er bygget i en periode, hvor man skulle spare på byggeomkostningerne. Mange boligejere og bygherrer valgte at spare på størrelsen af tagrender og valgte ofte tagrender, der i realiteten er for små til at håndtere de aktuelle regnvandsmængder. Er tagrenderne for små, finder regnvandet andre veje, hvilket i værste fald skaber fugtskader på bygningsdele. Overløb er også en velkendt konsekvens af underdimensionerede tagrender, hvilket betyder at vandet ender på grunden fremfor i kloakken. Det giver derfor god mening at udskifte til større tagrender, ligesom man ved nybyggeri bør fremtidssikre boliger og bygninger mod de kommende års klimaforandringer.

”For små tagrender og manglende nedløbsrør skaber flaskehalse, så de store mængder regnvand ikke transporteres hurtigt nok ned til kloakken. I stedet for løber vandet ud på grunden og uden en ordentlig nedsivning, er der risiko for, at fugten over tid danner skimmelsvamp i bygningen. Dette bliver kun værre af, at der i mange tilfælde vælges faste belægninger fremfor græs og andre løsninger, der tillader nedsivning. I værste fald kan den manglende vandafledning også medføre skader på husets træ og murværk. Derfor er det afgørende at bygningen er udstyret med tagrender, der er tilpas store til effektiv afledning af regnvandet. Det er en ganske fornuftig investering i fremtidssikringen af ens bolig eller bygning,” fortæller Lene Agger, der er udviklingsingeniør i Lindab.

Lindabs tagrender fås i et væld af farver og designs

Lindab har udvidet sortimentet på tagrender, der alle er dimensionerede til at modstå store nedbørsmængder. De fås både som halvrunde, rektangulære, og som noget nyt, nu også som kvartrunde tagrender. Lindabs tagrender findes i et væld af farver og størrelser, der betyder, at du både funktionelt og æstetisk får præcis den tagrende, der passer til det arkitektoniske udtryk – uden at man behøver at gå på kompromis med kvalitet eller funktionalitet for at modstå fremtidens regnskyl. Du kan læse mere om de forskellige tagrendeløsninger på www.lindab.dk/store-tagrender

Sørg for at din tagrende har den rigtige størrelse

Lindab har udviklet en beregner, der gør det nemt for montører og private at vælge den helt rigtige løsning. Tag din PC, tablet eller smartphone og gå ind på Lindabs beregner, angiv hustype og indtast de korrekte mål, så får du komplette styklister og priser.

”Dybest set gør man sig selv en bjørnetjeneste ved at vælge mindre dimensionerede modeller. Alt tyder på, at vejrforandringerne kun bliver voldsommere, og at ekstrem nedbør bliver en fast del af det danske klima. Derfor er det mest fornuftigt at forebygge eventuelle skader ved at vælge den størrelse tagrende, der passer til bygningen,” afslutter Lene Agger. Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Lene Agger

Lene Agger

Udviklingsingeniør Profil +45 73 99 73 32

Relateret materiale

Lindab er en international koncern som udvikler, fremstiller, markedsfører og distribuerer produkter og systemløsninger, til forenkling af byggeri og forbedring af indeklima.

Lindab er leverandør til byggebranchen. Produkterne er kendetegnende ved deres høje kvalitet, enkle at montere, energieffektive, miljøvenlige samt at de leveres med et højt niveau af service. Vi producerer ventilationskanalsystemer, tilbehør og løsninger til ventilation og styring af indeklima, tagrender, tag- og vægbeklædning, garage- og industriporte samt stålprofiler til væg-, tag- og bjælkekonstruktioner. Alle produkter er lavet af tyndpladestål. Lindab er en international koncern etableret i 20 lande med ca. 5.000 ansatte. I Danmark er der 525 medarbejdere. Koncernen havde i 2022 en nettoomsætning på SEK 12,366 mio.